TÜM OKULLAR  >>  SAKARYA TİCARET ve SANAYİ ODASI MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ MESLEKİ veTEKNİK ANADOLU LİSESİ

ARİFİYE - SAKARYA TİCARET ve SANAYİ ODASI MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ MESLEKİ veTEKNİK ANADOLU LİSESİ
İletişim Bilgileri

KURUM TÜRÜ: Mesleki Teknik Anadolu Lisesi (MTAL)

KURUM KODU: 762472

İLÇE: ARİFİYE

TELEFON: 264 229 29 56

WEB ADRESİ: satsomotorluaraclar.meb.k12.tr

ADRES: HANLIKÖY MAH. SANAYİ CAD. NO:62/1 ARİFİYE/SAKARYA
Okul Hakkında / Staj Yeri Bilgileri
OKUL HAKKINDA :
Sakarya ili Arifiye İlçesinde Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Motorlu Araçlar Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adı ile 2017-2018 eğitim-öğretim yılında açılan okulumuz, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün ilk tematik mesleki ve teknik anadolu liselerinden biri olup, ülkemizde Motorlu Araçlar Teknolojisi alanında eğitim veren iki tematik mesleki ve teknik anadolu lisesinden biridir. Aynı zamanda okulumuz Özel Program ve Proje Uygulayan mesleki ve teknik anadolu lisesi ünvanına da sahiptir. Okulumuz 2017-2018 eğitim öğretim yılında öğrenci kabulüne merkezi sınav sonucuna göre başlamış olup kısa sürede LGS sınavından %7'lik dilimden öğrenci tercihi alarak yüzdelik dilimini üst sıralara çıkarmaktadır.
Okulumuzun yerleşke olarak Sakarya 1. Organize Sanayi Bölgesi kuzey girişinde yer almaktadır. Organize sanayi bölgesinde yer alan otomotiv ve yan sanayi sektörü düşünüldüğünde avantajlı bir konumda olup, Ülkemizde üretim ve montaj fabrikası olan sektörün lider firmalarından TOYOTA Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş, Otokar Savunma ve Otomotiv Sanayi A.Ş. , Başak Traktör A.Ş., Türk Traktör A.Ş., Toyota Boshoku A.Ş., Tırsan Treyler A.Ş. gibi otomotiv markaları ile protokoller imzalamış ve proje çalışmaları yaparak hayata geçirmiştir. Otomotiv üretim sektörde motorlu araçlar teknolojisi eğitimi almış insan kaynağına ihtiyaç vardır. Aynı zamanda okulumuzun yerleşkesinin çevresinde Wolksvagen, Audi, Ford, Fiat, BMW, Toyota, Hyundai, Honda, Seat, Opel, Peugeot gibi yetkili servisler konumlanmıştır. Yaptığımız görüşmelerde satış sonrası servis işçiliğinde çok fazla yetişmiş ara elemana ihtiyaç bulunmaktadır. Okulumuzun amacı üretim bant işçiliği ve satış sonrası servis işçiliği üzerine ihtisaslaşmaktır.
Okulumuz Tematik ve Özel Program ve Proje Uygulayan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olmanın yanında Bakanlığımızın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) ile imzalamış olduğu protokol ile 81 ilde 81 meslek lisesinden biri kapsamına alınmıştır. Birçok nitelikli ünvana sahip olan okulumuzun yönetimi için TOBB ile imzalanan protokola dayanılarak, Proje Yönetim Kuruluna Bakanlığımız tarafından yetki verilmiş olup Proje Yönetim Kurulu(PYK) Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Akgün ALTUĞ başkanlığında her ay düzenli olarak toplanıp okulun bir sonraki ay yapacağı faaliyetler karara bağlanıp, bir önceki ayın değerlendirmesi yapılmaktadır. PYK toplantılarına gözlemci ve sektör temsilcileri olarak TOYOTA Otomotiv Sanayi Türkye A.Ş, OTOKAR Savunma ve Otomotiv Sanayi A.Ş. , TIRSAN Treyler A.Ş'den insan kaynakları üst yöneticileri katılmakta ve proje çalışmalarımıza aktif destek vermektedirler.
2023 eğitim vizyonu kapsamında yer alan mesleki ve teknik eğitim hedefleri olan "Eğitim ortamları ve insan kaynakları geliştirilecek" ve "Eğitim-üretim ilişkisi güçlendirilecek" hedeflerinden yola çıkarak, mesleki eğitimi atölye binalarından çıkartıp yerinde ve zamanında öğrencilerimizin gerçek hayatta eğitimlerini alabilmeleri için hazırlamış olduğumuz işbaşı eğitim projesi protokolünü okulumuz adına Sakarya İl Milli Eğitim Müdürümüz ile sektör adına Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı imzalayarak 2019-2020 eğitim öğretim yılında uygulamaya başlanmıştır. Yerinde ve zamanında teması ile 11.sınıf atölye eğitimlerini yetkili servisler de öğretmenleri liderliğinde gören öğrencilerimiz mezuniyet sonrası istihdamları için akranlarına göre avantaj elde etmişlerdir. Eğitim için öğrencilerimizi misafir eden yetkili servisler öğrencilerimizi mezuniyet sonrası işe almak istediklerini belirtmektedirler.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 21.komitesi olan Otomotiv ve Yedek Parça komitesi ile planladığımız ve hayata geçirdiğimiz “Ustam Okulda” Projesi ile sektörde tecrübeli ustalar okulumuzda atölye derslerine girip öğrencilerimize uygulamalı eğitim vermektedirler. Proje kapsamında oto klima ustaları, lastik balans ustaları, şanzıman ustaları ve diferansiyel ustalarımız atölyelerimizde öğrencilerimize uygulamalar yaptırmışlardır.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Arifiye Meslek Yüksekokulu ile yaptığımız protokol kapsamında her ay otomotiv bölümünden bir akademisyen öğretim görevlisi atölyemize misafir olarak öğrencilerimiz ile günün dersini işlemekte ve bir üst eğitim kademesi olan üniversite imkanlarını öğrencilerimize aktarmaktadırlar.
Okulumuz eğitim hayatının 2. Yılında büyük bir proje çalışmasına imza atarak Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 2018 yılı proje çağrısında yer alan İmalat Sanayiine Yönelik Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programına yaptığı başvuru kabul edilerek 535000TL hibe almaya hak kazanmıştır. Proje ortağımız her alanda desteklerini hissettiren Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olup, proje paydaşlarımız sektörün önde gelen markaları olan TOYOTA Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş, Otokar Savunma ve Otomotiv Sanayi A.Ş. ve Başak Traktör A.Ş’dir. Proje konusu motorlu araçlar teknolojisi alan eğitiminde imalat teknolojilerinin öğrencilere aktarılacağı bir atölye tasarlamaktır. Atölye tasarımında eğitim setlerinin dizayn edilmesi ve ders modül kitabının yazılması aşamalarından oluşmaktaydı. 12 ay süreli proje zamanında tam başarı ile tamamlanmış olup, ülkemizdeki ilk Otomotiv İmalat Teknolojisi dersi modül kitabı ve eğitim atölye oluşturulmuştur. Mevcut motorlu araçlar teknolojisi alan eğitimi sonrası mezunlarımız satış sonrası servis hizmetlerinde çalışabilmektedirler. Ancak proje kapsamında oluşturulan ders ve atölye ile mezunlarımız sadece servis teknikerliği değil aynı zamanda otomotiv üretim ve montaj fabrikalarında sahip olmaları gereken yetkinliği de elde etmeye başlamaktadırlar.
Öğrencilerimizin alanında iyi eğitim almalarının yanında üniversite eğitimine devam etmeleri en büyük hedeflerimizden biridir. Eli tornavida tutan mühendisler yetiştirilmesi konusunda üniversite eğitimini önemsiyoruz. Bu nedenle öğrencilerimizi üniversite yerleşkelerine götürüyoruz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan 81 il 81 meslek lisesi protokolü kapsamında üniversite gezimizi TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Ankara yerleşkesine gerçekleştirdik. Mesleki gelişimi önemseyen üniversitenin Ar-Ge atölyeleri öğrencilerimizin ilgisini son derece çekmiştir. İlgili protokol kapsamında okulumuzda her sınıf seviyesinde yıl sonunda başarı gösterip dereceye giren öğrencilerimize üstün başarı bursu Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile Sakarya Ticaret Borsası tarafından verilmektedir. Başarı yolunda öğrencilerimizi motive etmesi yönünden burs veren kuruluşlarımızı önemsiyoruz. Sektör ile yaptığımız protokoller etkin faaliyetler içermektedir. Sektörde en büyük destek aldığımız markalardan olan TOYOTA Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. motorlu araçlar teknolojisi alanı öğretmenlerimize Sakarya Arifiye ilçesinde bulunan fabrika eğitim merkezlerinde uygulamalı montaj eğitimi vermiştir. Otomotiv üretiminde kullanılan güncel teknolojiler hakkında eğitim alan öğretmenlerimizin mesleki gelişimlerini son derece önemsiyoruz. Yine TOYOTA okulumuz atölyelerinde kullanılmak üzere eğitim araçları, otomotiv mekanik ve hibrit motorları ile otomobil mekanik parçalarını atölyelerimize hibe etmişlerdir. Okulumuz sektörün amiral markalarından destek alırken sanayi esnafımızın tecrübelerinden de faydalanmakta olup şanzıman ve diferansiyel alanında uzmanlaşmış olan Ali Usta ile de protokol yaparak öğretmenlerimizin sanayi de eğitim almaları sağlamış olup firma okulumuza bir adet kamyon kullanılmamış şanzıman hibe edip, öğrencilerimize de eğitim vermişlerdir. Bu gibi daha yazabileceğimiz bir çok firma ile sektörel ilişkiler içindeyiz.
Öğrencilerimizin yurt dışı hareketliliği sağlamak için Erasmus+ projelerine başvurular yapmaktayız. 2020 k2 proje çağrısı kapsamında Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Arifiye Meslek Yüksekokulu ortaklığı ile endüstri 4.0’nın otomotiv imalat teknolojisine uyarlanması temalı bir proje başvurumuz bulunmaktadır. Amacımız öğrencilerimiz yaz stajlarının bir kısmını yurtdışında yaparak Avrupa’da üretim teknolojilerini yerinde görmeleri ve ülkemizde yapacakları staj ile harmanlamalarını sağlamaktır.
Kuruluş amacı otomotiv sektörü ile ortak çalışmalar yaparak yeni ders içeriklerini oluşturmak olan okulumuz, en büyük destekçisi Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası liderliği ile gerçekleştirdiği sanayi-okul işbirliği sonucunda üretimde aktif rol alacak öğrenciler yetiştirerek , ülkemizin milli sanayinin kalkınma vizyonuna hizmet etme görevine yerine getirecektir.

STAJ YERİ BİLGİLERİ :
Öğrencilerimiz Anadolu Teknik Programında yaz tatillerinde toplam 40 iş günü staj yapmaktadırlar. Stajlarını sektörün önde gelen yetkili servisleri ve dünya markası olan otomobil üretim fabrikalarında yapabilmektedirler. Okulumuzun bulunduğu konum nedeni ile organize sanayi ve sanayi bölgelerinin yakınında olması staj ve işletmelerde beceri eğitimi yapılabilecek işletme sayısının fazla olmasını sağlamaktadır.
Okulda Bulunan Alan / Dallar / Atölye sayısı
# ALAN ADI DAL ADI ATÖLYE
1 MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ ALANI OTOMOTİV ELEKTROMEKANİK VAR
2 MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ ALANI OTOMOTİV GÖVDE VAR
3 MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ ALANI OTOMOTİV BOYA VAR
SAKARYA TİCARET ve SANAYİ ODASI MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ MESLEKİ veTEKNİK ANADOLU LİSESİ
Son bilgi güncelleme: Şubat 2020
Toplam ziyaretçi: 6088